“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Bitcoin prekoračio 50.000 dolara: Član CRANE-a Hrvoje Prpić 2017. prognozirao da će rasti i do 100.000

 

Suosnivač i član CRANE-a Hrvoje Prpić u svojim je predvidjanjima o kriptovalutama još 2017. prognozirao da bi Bitcoin mogao doseći vrijednost od 100.000 dolara kroz 10 godina, a danas, samo tri godine kasnije, Bitcoin je prvi puta prekoračio vrijednost od 50.000 dolara. Telegram.hr donosi:

Najpoznatija kriptovaluta sad je dosegla pola vrijednosti koju je onda prognozirao. Tesla je uložila 1,5 milijardi eura

Cijena Bitcoina, najpoznatije kriptovalute, u utorak je srušila novi rekord, preskočivši razinu od 50 tisuća dolara. Bitcoin je ove godine porastao za preko 70 posto, a euforija ulagača ne začuđuje s obzirom na to da za kriptovalute interes pokazuju sve ozbiljniji ulagači.

Nizu institucionalnih ulagača i kompanija početkom veljače pridružio se i američki proizvođač automobila Tesla vrlo konkretnom podrškom u vidu ulaganja od 1,5 milijarde eura.

Teslu bi mogle pratiti i druge velike kompanije

Tesla je, kako su naveli u priopćenju, promijenila investicijsku politiku u smislu da može kupovati i držati digitalnu imovinu. U obrazloženju odluke o kupnji Bitcoina naveli su da time žele diverzificirati svoja ulaganja i maksimalno povećati povrat na kapital. Osim toga, najavili su i će se u bliskoj budućnosti i njihovi automobili moći kupovati Bitcoinima.

Također, prije otprilike tjedan dana i Mastercard, jedna od najvećih kartičarskih kuća na svijetu, najavila je da tijekom ove godine planira otvoriti svoju mrežu za nekoliko odabranih kriptovaluta za koje smatraju da zaslužuju povjerenje, odnosno da su usklađene s regulatornim zahtjevima.

Bitcoin je sad na pola puta Prpićeve prognoze

Poduzetnik Hrvoje Prpić, vjerojatno jedan od najpoznatijih entuzijasta kada su u pitanju kriptovalute, još 2017. godine prognozirao je rast Bitcoina na 100 tisuća dolara. Tada se ta njegova prognoza činila prilično nevjerojatnom, no sada je Bitcoin već na pola puta do tog cilja. Inače, Prpić je s ulaganjem u Bitcoin krenuo 2016., kada se cijena kretala između 500 i 1000 dolara.

Ne vjerujem da će u ovom valu doći do sto tisuća, ali kad gledam tehničku analizu, to bi se, u najgorem slučaju, moglo dogoditi do kraja 2023. godine”, kaže nam danas Prpić.

Što se tiče najave da će se Teslini automobili moći plaćati Bitcoinima, smatra da je to sporedno. “Nije stvar u tome što će oni prodavati automobile za Bitcoine, nego u tome što su uložili milijardu i pol dolara. Taj potez Tesle pratit će i druge kompanije i to je po meni puno važnije od same prodaje vozila”, kaže Prpić.

Bitcoin je ‘digitalno zlato’

Pojašnjava da on Bitcoin zapravo i ne vidi kao sredstvo plaćanja – tome će služiti neke druge virtualne valute – nego kao “digitalno zlato”, koje služi za čuvanje vrijednosti.

“S time da je Bitcoin puno likvidniji nego zlato. Na primjer, ne možeš odvojiti malo zlata i s time kupiti kavu, dok kod virtualnih valuta to možeš”, kaže Prpić.

Kad planira prodati?

Trenutno postoji više stotina, ako ne i tisuća kriptovaluta, pa je pitanje hoće li se u budućnosti njihovi ulagači ili korisnici ipak koncentrirati na njih nekoliko

“Mislim da će doći do čišćenja, jedino je pitanje vremena. Nemam više ništa u tim manjim kriptovalutama – samo u Ethereumu i Bitcoinu. Apsolutno vjerujem u Ethereum, on drži 50 posto blockchaina, tako da je to isto jedna od jakih kriptovaluta, po mojoj procjeni, možda i najjača. Za ostale, manje valute, sam skeptik, ali možda i griješim. lako moguće da će se neke od njih pojaviti kao novi pobjednici, ali koje bi to mogle biti, zaista je teško procijeniti; kaže Prpić.

Prije četiri godine najavljivao je da će svoje ulaganje unovčiti kada vrijednost Bitcoina dosegne 100 tisuća dolara. “Planiram izlaziti na 100 tisuća, ali polako, kao Jeff Bezos iz Amazona, kaže Prpić kroz smijeh. “Odgovori