“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Član CRANE-a Dario Marenić otvorio tvornicu vrijednu 24,5 milijuna kuna

Uspješan poduzetnik, osnivač tvrtke Elda i član Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE), Dario Marenić, u ponedjeljak 5.9. otvorio je novu tvornicu te laboratorij za analizu tekućine za e-cigarete u Industrijskom parku Nova Gradiška. U tvornici se planira zaposliti 20-ak radnika, a u pitanju je investicija od 24,5 milijuna kuna. Dio sredstava za proizvodnju tekućina za elektronske cigarete i novu tvornicu Elda osigurano je iz EU fondova. Radi se o bespovratnoj potpori od 6,26 milijuna kuna, a cijeli prijavljeni projekt bio je vrijedan 18 milijuna kuna.

Elda je prije 34 godine započela svoj rad s proizvodnjom električnih uređaja, no 2008. osnivač Dario Marenić odlučio se na pokretanje posla s e-cigaretama kada je dobio ideju od kineskog investitora u Las Vegasu. Elda je tada postala prva registrirana kompanija u Europi koja je započela proizvodnju tekućina za punjenje elektronskih cigareta, a danas je vodeći proizvođač na području Europe. Preko 99% prodaje ostvareno je od izvoza, a prisutni su na tržištu 80-ak zemalja.

Tvrtka Elda već dugi niz godina bilježi uspjehe pa je tako na nedavno održanom Vapor Fairu, jednom od najvažnijih događaja u industriji e-cigareta te tekućina za e-cigarete nagrađena nagradom za najbolji proizvod i tvrtku u cijeloj industriji. U konkurenciji je bilo preko 160 poduzeća iz Sjedinjenih Američkih država, Dalekog istoka, cijele Europe i Kine. Dario Marenić dosad je osvajao i brojne druge nagrade poput nagrade Vapor Digesta, poznatog magazina u SAD-u koji je uvrstio tvrtku Elda među proizvođače e-tekućina sa zlatnim standardom. Tu je i nagrada za najboljeg projekt menadžera u Hrvatskoj 2015. koju je Croma dodijelila Dariju Mareniću te AAA certifikat bonitetne izvrsnosti koji stoji iza poslovanja tvrtke Elda.

Na svečanosti otvaranja nove tvornice sudjelovao je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a i savjetnik u Vijeću za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske.