“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Darko Cesar sudjelovao je na godišnjem kongresu EBAN-a održanog u Helsinkiju

U Helsinkiju je održan dvodnevni godišnji kongres European Business Angel Networka. Tijekom kongresa održana je i godišnja skupština EBAN-a te su sudionici među kojima je bio i član CRANE-a Darko Cesar, imali priliku za networking te su poslušali razna predavanja, radionice te pitcheve startupa. 

Velik broj govornika i mentora, njih čak 98, imalo je priliku podijeliti svoja iskustva i stavove svim prisutnima. Među istaknutim govornicima našli su se Zach Coelius, partner u “Coelius Capital”, Adam Kostyal, dopredsjednik NASDAQ-a, Lars Fløe Nielsen, suosnivač “Nordic Makers”-a, Pia Santavirta, izvršna direktorica “FVCA”-e, Risto Siilasmaa, predsjednik “Nokia”-e, Peter Vesterbacka, bivši direktor “Rovio”-a, Adeo Ressi, osnivač i CEO “The Founder Institute”-a, te Rudy Aernoudt, ekonomist u Europskoj Komisiji.

Tematika predavanja i radionica je bila usmjerena prema tome u što bi poslovni anđeli trebali ulagati u budućnosti (zdravstvo i poseban naglasak na edukaciju) te aktualne promjene poput utjecaja GDPR-a na prodaju baza sustavima s Artificial intelligence (AI).

Uz to, na kongresu je istaknuta važnost komunikacije među investitorima, prvenstveno međudržavne komunikacije. Razlog tomu je činjenica da takva komunikacija igra neizostavnu ulogu u poticanju investicija poslovnih anđela i razvitku poduzetničkog “ekosustava”.

“Bio sam u Helsinkiju na godišnjem skupu europskih i svjetskih poslovnih anđela. Jedini osjećaj koji tamo vlada je želja za informacijama, povezivanjem, razvojem i suradnjom.Tamo je Europa i svijet jedinstven u zajedničkom cilju a to je progres ( novo,bolje,drugačije..)” izjavio je Darko Cesar.

Priliku za pitch dobili su prijavljeni startupi preko EU portala s minimalnom investicijom od 1 mil. €.

Na održanoj Gala večeri podijeljene su i nagrade za najboljeg poslovnog anđela, najboljeg novog poslovnog anđela, uspješno financiranje u ranoj fazi te najbolji izlaz iz investicije.Odgovori