“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Kako uspješno i jednostavno ulagati u Bitcoin i kriptovalute: 5 koraka za početnike

Nalazimo se u povijesnom trenutku kada papirnati novac koji je vladao svijetom stotinama godina popušta pred novim oblicima plaćanja – kriptovalutama. S obzirom na nedavne događaje oko strmovitog rasta cijene BitCoina (BTC) vrijeme je da ukažemo i na naprednije načine ulaganja u kriptovalute koji nisu toliko pokriveni dnevnim medijima, a to su Initial Coin Offer (ICO).

“Prije skoro dvije godine, prijatelj me nagovarao na kupnju BitCoina koji su tada koštali oko 300 dolara. Problem nije bio niti u novcu niti u mojem strahu od rizika, jedini problem bila je birokracija. Sam proces kupnje je bio vrlo kompliciran. Nisam imao volje sjesti za računalo i odraditi to, svaki dan sam preskakao taj zadatak dok jednog dana nisam udahnuo, sjeo za računalo i napokon to napravio”, izjavio je član Upravnog odbora CRANE-a Hrvoje Prpić.

Dodaje kako je rezultat toga činjenica da je BTC u međuvremenu porastao 60 puta, a sav novac koji je uložio u kriptovalute s vremenom će ostvariti njegov drugi veliki poslovni uspjeh nakon prodaje HGspota.

“Neću pričati previše o poznatim kriptovalutama jer osobno smatram da se bližimo usporavanju vlaka. Ne vjerujem da ćemo više vidjeti poraste od 20x ili više, porasta će biti, ali ne tolikog. Ukoliko tražite tu jedinstvenu priliku da zaradite 10x, 20x, pa čak i 100x na uloženo, smatram da je trebate potražiti među ICO-ovima”, ističe Prpić, čije savjete kako uložiti u neki od ICO-va donosimo u nastavku.

Što je ICO?

ICO ili “initial coin offer” je inicijalna ponuda kriptovalute. Pojam se definira kao investiranje u startupe koji se baziraju na vrlo sličnoj tehnologiji kao i Bitcoin. Nove kriptovalute izrazito su nestabilne i zato (kod uspješnih) nije neuobičajeno vidjeti porast od 500% dnevno.

U nastavku su primjeri nekih ICO-a koji su imali ekstremno veliki rast:

NXT – povrat uloženog novca 1477x
IOTA – 332x
Ethereum – 152x
NEO – 114x
Stratis – 84x

Da ste na primjer uložili 1000 kuna u neki od ovih ICO-a – sada bi ste imali od 84,000 do 1,477,000 kuna.

Evo i načina kako uložiti u neki od ICO-va:

Korak 1. Otvaranje računa na Coinbaseu
Coinbase je američka mjenjačnica koja omogućava da zamijenimo novac za jednu od 4 kriptovalute – Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ether (ETH) ili Bitcoin Cash (BCH).

Korak 2. Otvaranje računa na MyEtherWallet
MyEtherWallet ili MEW je vaš “novčanik” za valutu Ether (ETH) te za sve tokene (novčiće) koje ćete dobivati kod ulaganja u ICO. Na radionici ćete naučiti kako prebaciti račun na MEW i prebaciti ETH koje ste kupili na Coinbaseu.

Korak 3. Odabrati pravi ICO
Ovo je najvažniji korak i ukoliko se ovaj korak napravi dobro možete višestruko povratiti svoj novac. Ukoliko ga ne napravite dobro, možete ga izgubiti.

Neke od stvari koje je potrebno gledati prilikom biranja ICO-a su: tim koji stoji iza ICO-a, u kojoj fazi je projekt u koji ulažete, što mediji govore o projektu, koja se tehnologija krije iza projekta, i mnoge druge.

Korak 4. Zamjena tokena za kriptovalute u pravom trenutku
Nakon kupnje tokena (ulaganja u ICO) možete iste kupovati i prodavati nakon što ICO završi. Sami birate koliki povrat želite i određujete na kolikom povratu ćete prodati svoje tokene koje ste dobili putem ICO-a.

Greška koju mnogi ljudi čine je ta da: a) prekasno ulože u ICO b) prerano prodaju svoje tokene i ne ostvare zaradu koju su mogli ostvariti.

Korak 5. Prodaja za običan novac

Zadnji korak je prodaja kriptovalute za obični novac i vraćanje novca na tekući račun.

To su (pojednostavljeno) potrebni koraci za ulaganje u vaš prvi ICO.

“Osobno smatram da se prilike kao ove ne pojavljuju često – možda svakih 15-20 godina i bilo bi mi jako žao da sam je propustio. Nažalost, internet je pun “špekulanata” i prevara koji vrlo rado daju savjete o ulaganju, bez da su ikad uložili ijednu kunu (ili dolar) u kriptovalute stoga pazite od koga dobivate informacije”, savjetuje Prpić.

Članovi CRANE-a Hrvoje Prpić i Ivan Crnković u Zagrebu će održati seminar o ulaganju u kriptovalute 23. siječnja 2018.

Radionica je namijenjena početnicima, a u njoj će se doraditi kompletan postupak registracije na razne servise, transfer novca i kritpovaluta, odabira dobrog ICO-a za ulaganje, kupnju tokena, transfer tokena te prodaju i transfer novca na tekući račun.

Više informacija o kartama možete naći na linku.Odgovori