“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

O nama

Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) je neprofitna udruga koja okuplja privatne i institucijske investitore koji su zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja. Krovna je i najstarija organizacija poslovnih anđela u Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih organizacija u Europi. Udruga je pokrenuta 2008. godine zajedničkom inicijativom nekoliko institucija te poznatih investitora Damira Sabola i Hrvoja Prpića. Do 2018. godine, članovi Crane-a u hrvatske tvrtke uložili su preko 35 milijuna kuna.
CRANE je član Europske mreže poslovnih anđela – EBAN sa sjedištem u Bruxellesu koja je vodeća svjetska organizacija ulagača u „Early stage“ tvrtke. Od 2018. godine predsjednik CRANE-a Davorin Štetner izabran je za člana Upravnog odbora EBAN-a, a ujedno je i predsjednik EBAN CEE odbora. Nadalje, CRANE je nacionalni „lead“ član GBAN-a – Svjetske organizacije poslovnih anđela sa sjedištem u Washingtonu D.C.

Članovi CRANE-a u domaćim i stranim institucijama

 • Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović: Davorin Štetner, predsjednik, imenovan 6./2015.
 • Savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića: Darko Cesar
 • EBAN – član Upravnog odbora: Davorin Štetner, predsjednik, izabran 3./2018.
 • Radna skupina za brandiranje Hrvatske Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović: Saša Cvetojević, član Upravnog odbora, imenovan 11./2018.
 • Tematsko inovacijsko vijeće Republike Hrvatske za promet: Davor Tremac, imenovan 12./2018.
 • Tematsko inovacijsko vijeće Republike Hrvatske za sigurnost: Davorin Štetner, predsjednik, imenovan 12./2018.

Misija

Obavljamo spajanje između ambicioznih poduzetnika sa inovativnim projektima i investitora koji će u njih uložiti svoj novac, ekspertize, vještine i poslovne kontakte.

Vizija

Postati prepoznatljiv izvor financiranja u inovativne projekte u ranim fazama razvoja i na taj način stvoriti značajan broj novih poduzetnika koji su na pravom putu prema uspjehu.

Tko su poslovni anđeli?

Poslovni anđeli (eng. business angels) su uspješni poduzetnici, uspješni lideri tvrtki/korporacija te imućni pojedinci koji su se dokazali u životu, a koje interesira ulaganje u inovativne startup ideje i tvrtke. Ulaganja se uvijek odvijaju na način da ulagač ulazi u vlasnički udio i pruža pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. Do sada se mnogo puta dogodilo da više investitora zajednički ulaže u jedan projekt kako bi lakše pratili svoju investiciju, a uvijek se odabire jedan lead investitor koji aktivnije sudjeluje u projektu u ime drugih. Poslovni anđeli su investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost poslovnih anđela jest “pametno financiranje” — pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata. U praksi startupi nakon ulaska poslovnog anđela u projekt dobivaju otvoreni put u sektor koji je poznat investitoru tako da preporučamo osnivačima da prije samog kontaktiranja investitora prouče malo područja u kojima je on ekspert. Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u sektore koje razumiju i u regiju koju poznaju. Najčešći razlozi zašto poslovni anđeli ulažu su profit, poticanje poduzetništva, poslovna aktivnost, ali i zabava u stvaranju nove vrijednosti! Okvirni raspon investicija članova Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE koji se dosada pokazao u praksi je od 10.000 – 150.000 Eur.

Kriteriji i proces selekcije

Kriteriji za odabir projekta i realizaciju investicije:

 • Kvalitetan opis projekta/poslovni plan/prezentacija
 • Snažan poduzetnik i kvalitetan tim
 • Snažan tržišni potencijal projekta/proizvoda
 • Omogućena suradnja — spremnost poduzetnika na uključenje poslovnog anđela
 • Realna evaluacija projekta prije investicije

Zašto CRANE?

Male i srednje tvrtke su pokretači hrvatskog gospodarstva: čine 99,4% svih registriranih tvrtki, zapošljavaju 64,7% svih zaposlenih, ostvaruju 44% BDP-a i 40,5% izvoza (Izvor: MINGORP, 2006). S druge strane, male i srednje tvrtke se suočavaju s problemom pokrivanja nedostatka kapitala, pogotovo u start-up fazi, budući da banke traže kolateralu, a fondovi rizičnog kapitala teže većim investicijama u kasnijoj, manje rizičnoj fazi poslovanja.

Mreža poslovnih anđela će igrati aktivnu ulogu u osiguravanju kapitala za početne faze projekata gdje je evidentan nedostatak kapitala kao alternativa plasmana drugim sredstvima financiranja te na taj način promicati razvoj poduzetništva.

Aktivnosti mreže poslovnih anđela:

 • Identifikacija potencijalnih projekata
 • Selekcija kvalitetnih projekata prema kriterijima za odabir projekata i interesima investitora
 • Organizacija predstavljanja selektiranih projekata poslovnim anđelima
 • Organiziranje edukacije mladih poduzetnika koji žele pokrenuti biznis(odabranih preko Angelsofta)
 • Organiziranje edukacije poslovnih anđela
 • Pomoć investitorima prilikom sindiciranja deal-ova
 • Suradnja sa EBAN — European Business Angel Network — mrežama poslovnih anđela u Europi i USA, te fondovima rizičnog kapitala (venture capital/private equity fondovima) u regiji i Europi
 • Suradnja sa raznim parterima, sveučilištima, institucijama i tvrtkama koje imaju interes razvoja malog i srednjeg inovativnog poduzetništva

Newsletter

Ako se želite prijaviti na naš Newsletter prijavite se na njega na ovom linku.

Materijali o CRANE-u