“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

O nama

Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) je neprofitna udruga koja okuplja privatne investitore koji su zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja. CRANE je krovna organizacija poslovnih anđela u Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih organizacija u Europi.
Udruga je pokrenuta 2008. godine zajedničkom inicijativom partner institucija Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije, Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva ‘Initium’ i uspješnih poduzetnika Damira Sabola i Hrvoja Prpića. Do 2015. godine, članovi Crane-a u hrvatske tvrtke uložili su preko 23 milijuna kuna.

Misija

Obavljamo spajanje između ambicioznih poduzetnika sa inovativnim projektima i investitora koji će u njih uložiti svoj novac, ekspertize, vještine i poslovne kontakte.

Vizija

Postati prepoznatljiv izvor financiranja u inovativne projekte u ranim fazama razvoja i na taj način stvoriti značajan broj novih poduzetnika koji su na pravom putu prema uspjehu.

Tko su poslovni anđeli?

Poslovni anđeli (eng. business angels) su uspješni poduzetnici te uspješni lideri tvrtki/korporacija koji financiraju start-up projekte visokog rizika na način da ulaze u vlasnički udio i pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. To su neformalni individualni investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost poslovnih anđela jest “pametno financiranje” — pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata. Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u sektore koje razumiju i u regiju koju poznaju. Najčešći razlozi zašto poslovni anđeli ulažu su profit, poticanje poduzetništva, poslovna aktivnost, ali i zabava u stvaranju nove vrijednosti!

Kriteriji i proces selekcije

Kriteriji za odabir projekta i realizaciju investicije:

 • Kvalitetan opis projekta/poslovni plan/prezentacija
 • Snažan poduzetnik i kvalitetan tim
 • Snažan tržišni potencijal projekta/proizvoda
 • Omogućena suradnja — spremnost poduzetnika na uključenje poslovnog anđela
 • Realna evaluacija projekta prije investicije

Zašto CRANE?

Male i srednje tvrtke su pokretači hrvatskog gospodarstva: čine 99,4% svih registriranih tvrtki, zapošljavaju 64,7% svih zaposlenih, ostvaruju 44% BDP-a i 40,5% izvoza (Izvor: MINGORP, 2006). S druge strane, male i srednje tvrtke se suočavaju s problemom pokrivanja nedostatka kapitala, pogotovo u start-up fazi, budući da banke traže kolateralu, a fondovi rizičnog kapitala teže većim investicijama u kasnijoj, manje rizičnoj fazi poslovanja.

Mreža poslovnih anđela će igrati aktivnu ulogu u osiguravanju kapitala za početne faze projekata gdje je evidentan nedostatak kapitala kao alternativa plasmana drugim sredstvima financiranja te na taj način promicati razvoj poduzetništva.

Aktivnosti mreže poslovnih anđela:

 • Identifikacija potencijalnih projekata
 • Selekcija kvalitetnih projekata prema kriterijima za odabir projekata i interesima investitora
 • Organizacija predstavljanja selektiranih projekata poslovnim anđelima
 • Organiziranje edukacije mladih poduzetnika koji žele pokrenuti biznis(odabranih preko Angelsofta)
 • Organiziranje edukacije poslovnih anđela
 • Pomoć investitorima prilikom sindiciranja deal-ova
 • Suradnja sa EBAN — European Business Angel Network — mrežama poslovnih anđela u Europi i USA, te fondovima rizičnog kapitala (venture capital/private equity fondovima) u regiji i Europi
 • Suradnja sa raznim parterima, sveučilištima, institucijama i tvrtkama koje imaju interes razvoja malog i srednjeg inovativnog poduzetništva

Mreža poslovnih anđela – CRANE

Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) jest neprofitna udruga koja okuplja poslovne anđele iz Hrvatske i inozemstva koji imaju interes ulagati u inovativne projekte. CRANE je pokrenut zajedničkom inicijativom partner institucija Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije, Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva ‘Initium’ i uspješnih poduzetnika Damira Sabola i Hrvoja Prpića.

Hrvatska mreža poslovnih anđela i njeni članovi iznimno su cijenjeni u hrvatskoj javnosti. Također, Udruga sudjeluje u radu nekoliko vijeća. Može se istaknuti činjenica da predsjednik CRANE-a, Davorin Štetner, predstavlja Udrugu u Vijeću za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Poslovni anđeli CRANE mreže su neformalni individualni investitori koji pružaju:

 • know-how (tehničko i poslovno znanje, poznavanje određene industrije, poslovne kontakte, itd.)
 • ulaganje u rasponu od 25.000 do 250.000 Eura (više ulagača — sindicirano ulaganje)

Ciljevi CRANE-a:

 • Poticanje i razvoj inovativnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj
 • Pružanje pomoći poduzetnicima u realizaciji inovativnih projekata koji imaju internacionalni potencijal
 • Pružanje pomoći poslovnim anđelima u pronalaženju, selekciji i realizaciji zanimljivih projekata

Newsletter

Ako se želite prijaviti na naš Newsletter prijavite se na njega na ovom linku.

Materijali o CRANE-u