“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Predsjednik CRANE-a govorio na najvećoj CEE tehnološkoj konferenciji u Poljskoj

U poljskome Gdanjsku na Baltičkom moru održana je najveća tehnološka konferencija u Centralno-istočnoj europskoj zoni Info Share. Preko 8000 posjetitelja moglo je dobiti uvid u najnovije trendove u svijetu tehnologije i investiranja.

Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE Davorin Štetner, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika EBAN CEE zone, sudjelovao je na panelu “Prekogranična ulaganja u Centralno-istočnoj europskoj zoni”. Panel je moderirao Peter Cowley – britanski poslovni anđeo s preko 64 investicije u startupe, a uz Štetnera sudjelovali su potpredsjednici EBAN CEE odbora prof. Panayotis H. Ketikidis – suosnivač Hellenic BAN-a – grčke organizacije poslovnih anđela i Branko Drobnak – predsjednik Poslovnih anđela Slovenije.

“Poslovni anđeli traže vrhunske projekte za investiranje, a na većem području veći je broj i odličnih ideja koje su spremne za investicije. Dobar primjer je zajednička investicija od preko 400.000 eura koju su napravili poslovni anđeli CEE regije u slovenski startup Datafy krajem prošle godine. Isto tako – dobri poslovni anđeli vole investirati zajedno tako da nisu rijetke sindicirane investicije uz lead investitora. Duboko vjerujem da je prednost CEE zone upravo kreativnost te u zajedničkom bazenu postoji ogroman potencijal za buduće investicije”, izjavio je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a i EBAN CEE odbora.

Na konferenciji je bilo prisutno i više 150 poslovnih anđela i investitora te više od 250 startupova, a na startup natjecanju pobijedili su ThinAir Water s prvim mjestom, Biolumo s drugim i na trećem mjestu Magentiq Eye. 

“Posebno je važno povjerenje među poslovnim anđelima, a mi svoje gradimo već nekoliko godina od osnutka EBAN CEE zone. Važno je da razmjenjujemo informacije te je logično da npr. poslovni anđeo iz Hrvatske ili Slovenije pita za savjet grčkog ukoliko se radi o investiciji u Grčku“, izjavio je prof. Panayotis H. Ketikidis – suosnivač Hellenic BAN-a i potpredsjednik EBAN CEE odbora.

Branko Drobnak, predsjednik Slovenskih poslovnih anđela i potpredsjednik EBAN CEE odbora nadovezao se: “Mi investiramo svoj novac, ali nedostaje jača podrška državnih institucija. Vjerujem kako bismo uz podršku Europske komisije napravili puno više”.

Na slici s lijeva na desno: prof. Panayotis H. Ketikidis, Branko Drobnak, Davorin Štetner te Gregorvz Bitowski, CEO Info Sharea i Riku Asikainen, potpredsjednik EBAN-a.Odgovori