“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Preko 300 sudionika na CRANE Startup srijedi!

Preko 300 posjetitelja sinoć je sudjelovalo na Startup srijedi u organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE koja se održala u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa – ZŠEM. Okupljene su pozdravili predsjednik CRANE-a Davorin Štetner i direktor ZŠEM-a Zoran Barac koji su se osvrnuli na važnost edukacije studenata po pitanju poduzetništva, pokretanja tvrtke te na koje sve načine poslovni anđeli i institucije mogu pomoći mladim poduzetnicima u realiziranju njihovih poslovnih ideja.

Kroz fireside chat, koji je uslijedio poslije uvoda, predsjednik CRANE-a Davorin Štetner i član Upravnog odbora Saša Cvetojević sudionicima su objasnili tko su poslovni anđeli, što očekuju od startupova i koji je princip njihovog rada. Štetner je svim mladim poduzetnicima poručio da ne trebaju imati strah od pristupanja investitorima te da u svom radu i ostvarivanju ciljeva trebaju biti uporni. “Svaki neuspjeh sastavni je dio uspjeha zato ne odustajte, budite uporni i na kraju će rezultirati uspjehom”, naglasio je Davorin Štetner. Saša Cvjetojević rekao je da uvijek želi vidjeti nekoliko koraka dalje, ali i koliko je netko spreman u provođenju svoje ideje, a to se relativno brzo i pokaže.

Ministar rada Marko Pavić predstavio je mjere svog gospodarstva među kojima je i aktivna politika samozapošljavanja. Zahvaljujući tome za pokretanje posla možete dobiti 55.000 kuna, kao i mogućnost zapošljavanja preko SOR-a – Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Poticaji mogu iznositi i do 70.000 kuna za drugi slučaj plus novac predviđen za plaće zaposlenima putem SOR-a. U ministarstvu rada, kaže Pavić, osmišljavaju i projekt ‘Postani poduzetnik’, a pokrenuli su i poseban projekt mentorstva.

Pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac naglasila je kako je prije posla u ministarstvima i sama bila poduzetnica, a u usporedbi s tim danima situacija za poduzetnike neusporedivo je bolja, tvrdi Mandac. Ministarstvo gospodarstva stipendira i učenike strukovnih škola, a osiguralo je i sedam milijuna kuna poticaja za obrtnike kod kojih ti učenici odrađuju praksu. Mikro i male poduzetnike uputila je na HAMAG-BICRO, gdje mogu dobiti kredite od 50.000 eura uz malu kamatu, a posebno je istaknula i angažman ministra gospodarstva Darka Horvata koji je ‘poduzetnicima uvijek na dispoziciji’.

Ivan Jelušić, čiji je startup Orqa – najbolje svjetske naočale za pilote dronova, pobijedio na prošlotjednom natjecaju startupova Idea Knockout 2018, podijelio je svoja iskustva s okupljenima. Naime, tom pobjedom izborili su put u Las Vegas na CES – najveći sajam elektronike u svijetu, gdje će svoju ideju i proizvod predstaviti svim sudionicima i potencijalnim investitorima. “Biti uspješan startup znači imati dobar tim, proizvod i exit strategiju za investitore”, smatra Jelušić.

Pet odabranih startupova na kraju eventa prezentiralo je svoju ideju. Top Digital Agency – TDA je mreža na kojoj će određena tvrtka moći specificirati što joj je potrebno i povezati se s onima koji to mogu odraditi, gdje god se nalazili. Hyperion Studio predstavio je svoju videoigru ‘Journey Of Life’, RioBot mogućnost rezervacija putem Facebook Messenger Chatbota, a imali smo priliku vidjeti i kako izgleda hladnjak s LCD ekranom na kojem se prikazuju reklame tvrtke Holofiction te Sunwardov Smart Locker, univerzalni pametni ormarić namijenjen ležaljkama na plaži.