“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Startup – 7. dio – sve za tim, osim mobilne tarife

Vaša tvrtka posluje. Navikli ste se već na trčanje po uredima za upravu i pravo suđe ( i krivo ). Tete po šalterima vas već znaju. Naučili ste da čokolada i lijepa riječ nekad ubrzavaj stvar. No, polako

počinjete shvaćati što u stvari čini vaš posao.

Administriranje. Pisanje dopisa. Natjeravanje s tetama, bilježnicima, računovođama, odvjetnicima, savjetnicima, bankarima, inspektorima, inkasatorima…razgovori s korisnicima, kupcima, potencijalnim kupcima i korisnicima, nezadovoljnicima raznih vrsta.  Sve to oduzima vremena. Vremena potrebnog za kreiranje i unapređivanje vašeg proizvoda.  Zato se u Hrvatskom jeziku i zakonodavstvu tvrtke nazivaju još i društva. Društvo, ekipa, party, zabava. Je, ima i toga, ali nije baš to – to. Ali, dobro društvo se ( uglavnom ) sastoji od više od jednog člana. Sam sa sobom je nekad odlično društvo, no za svađu kao i za dobar startup, često je potrebno bar dvoje.

 

Kada radimo (startup) party za ekipu…

startup Zato je vaša tvrtka registrirana kao društvo, najčešće s ograničenom odgovornošću. Smisao društva kapitala je da bude više osnivača. Iako nije uvjet. Kasnije to društvo treba zapošljavati neke radnike. Iako i to nije uvjet. No, ako mislite ozbiljno, to se podrazumjeva. Stoga, morate početi voditi to vaše društvo bar na način kako bi vodili društvo svojih prijatelja na party u privatnom životu. Kako inače organizirate party na koji zovete frendove? Ideja kreće od jednoga. Taj najčešće na sebe preuzima vodeću ulogu u organizaciji zabave. Traži prostor i vrijeme koje svima odgovara. Poziva one za koje misli da bi bili zainteresirani. Ali opet, ne sve, nego one koji odgovaraju njegovoj ideji zabave. Analogija treba biti i u vašoj firmi. Vi ste pokretač, vi organizirate party, vi odrađujete lavovski dio, ali i vi određujete koga na taj party pozivate. Prema svojim kriterijima i prema svojem viđenju firme, pozivate i birate one s kojima želite u toj firmi surađivati. Nikad ne gledajte na njih kao one koji će raditi ZA VAS, vego kao VAŠE SURADNIKE na projektu. Ako planirate razuzdani party, onda ne trebate mrzovoljne štrebere. Ako je to fina zabavica uz laganu mjuzu i klopu, ne treba vam lokalni razbijač. Tako je i u poslu. Ključno je ocjeniti uloge. Što i koga zapravo trebate. Vi ste multipraktik. Ima takvih kao vi još, ali su rijetki i najčešće neće raditi vašom brzinom. Jednostavno, motivacija im nije ista kao vama. Razloga je puno, no vjerujte mi na riječ. Stoga, izabirite ljude koji vam pašu po karakteru, koji dijele vašu viziju. Nemojte se okružiti laskavcima čije bi nožice virile iz vaše pozadine. Niste političar

 

….najčešće zovemo…

startup-2 Tražite ljude koji su egzekutivci, koji izvršavaju zadatke i donose rješenja. Izbjegavajte ljude koji kreiraju probleme. Pokušajte naći ljude koji vole to što rade i dajte im da rade to što vole. Tu su rezultati najbolji. Razmislite i što vama leži. Ljudi i okolnosti se mijenjaju. Možda je upravo na vama rješavanje svih tih mrskih administrativnih zadataka. Ili ste vi rođeni za prodaju. Možda ste ipak introvertirani programer koji najviše voli razvijati svoj software u miru svoje sobe. Sve je legitimno i sve je ok. Samo nemojte zanemariti ni jednu ulogu. Morate i prodavati i naplaćivati i razvijati proizvod i držati korisnike zadovoljnima, općiti s strukturama koje po zakonu imaju pravo pozivati vas na općenje  i još bezbroj popratnih stvari. Prioriteti se mijenjaju u fazama rasta, ali nikad ni jedan dio ne smijete u potpunosti zanemariti. Stoga je ključan vaš tim i osoba koja taj tim vodi i usmjerava.

Po svemu sudeći, ovo je vaš party, pa vi morate biti taj koji osmišljava zabavu, vrijeme i mjesto, poziva sudionike i daje im zadatke, te očekuje od njih povratne reakcije. Ne tjerajte nekog tko je DJ da miješa koktele. Frenda koji već godinama konobari u hotelu ne tjerajte da pušta mjuzu. No, kako vas nema dosta, morate svi zajedno pripremati tulum i na kraju pospremiti nered. Kasnije, kad budete face i kad si budete mogli priuštiti catering i čistačice, onda ćete drugačije. Sada morate većinu odraditi sami. Netko će donesti cugu, netko stolove i stolice, netko će biti zadužen za mjuzu, netko će preko društvenih mreža pozivati komade. Ali ako nema cuge, party ne valja. Ako je mjuza bez veze, atmosfera je očaj. Bez komada će se ekipa brzo razbježati.

Cilj je odrediti prioritete, definirati zadatke i vidjeti što imate u timu. Koji su ljudski potencijali vašeg tima? Što znate odraditi? Što možete odraditi? Što stignete odraditi? Možete puno sami, ali uz pomoć drugih, vanjskih, možete još i više. Sve to morate pitati sebe. Preslikati sliku onoga što želite u prostor i vrijeme, te vidjeti tko iz tima i kada može što odraditi. Onda to pravilno komunicirati svim članovima tima. Ključno je da shvate što od njih tražite. I nemojte nikada biti sigurni da su razumjeli. Dok se osobno ne uvjerite u to. Bez obzira koliko dobro tim funkcionirao, nesporazuma u komunikaciji, koji mogu rezultirati velikom štetom, biti će uvijek.

Vi ste element kohezije u tvrtci. Vremenom ćete shvatiti da su odnosi sa vanjskim subjektima koji utječu na poslovanje ( prvenstveno država a dijelom i ključni korisnici ) te podmazivanje, popravljanje i održavanje tima u savršenom stanju – vaš glavni posao.

Autor: Saša Cvetojević

Izvor: poslovno.biz