“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Startup – nastavak priče, kako krenuti.

Ideja je prerasla u plan. U timu ste dvojica. Ti si business dio, tvoj kolega je programer, pravi freak. Dogovorili ste vlasničke udjele u novom projektu. On već programira, vaš proizvod dobija prve obrise.

Plan koji ste napravili već ste pretresli stotinu puta, napravili već verziju 8.14 – B 🙂 . Skinuli ste sve nepotrebne troškove. Odlučili ste štediti skoro ko’ Ministar Bauk, ako ne i više 🙂

Uložili ste i ulažete sve svoje slobodno a i dio radnog vremena. Dok poslodavac ne skuži 🙂 Satovi spavanja su već postali skupi luksuz. Vaše životni ili bračni partneri su već sigurni da imate nekog drugoga, jer ih s ve više zanemarujete 🙂 Stari automobil postaje transportno sredstvo u kojem sve češće teglite kojekakve kutije, bakina soba je prva kancelarija a omiljeni kafić postao je sala za sastanke. Priče o nogometu sve više potiskuje sanjarenje o tome kako ćete pokoriti svijet svojim novim projektom. Dosadni ste već i konobarima, ali vaš optimizam ne popušta.

Dijagnoza : akutni poduzetnikoitis u ranoj fazi.

Kako dalje?

 

U ovoj fazi ste još zaštićeni. U sigurnoj ste zoni i idelano je juriti punom parom naprijed, dok god vas drži optimizam i prilike to dopuštaju. Prihoda još nema, projekt se razvija, sprema se izlazak na tržište, demonstracija vašeg čeda, lagano odmatanje pelene i pokazivanje prvim prijateljima. Pa nakon toga i prvim potencijalnim korisnicima, kupcima. Što jači projekt bude kad izađe iz bakine sobe, veće su šanse za preživljavanje. Ali kad izađe, opasnosti postaju sve veće i veće. Ja sam iz svoje dječije sobe zarađivao više od mojih roditelja zajedno. Nije bilo najma, telefon su plaćali starci ( dok nisu skužili kako stoje stvari 🙂 ) soba je bila topla, nije bilo računa za struju, vodu i svih ostalih problema i troškova na koje kasnije naletite.

 

money U ovoj fazi trebate odlučiti kako se razvijati dalje. Koji oblik organizacije bi bio odgovarajući za vaš budući business. Obrt? Poduzeće? Koji oblik poduzeća? Najčešći izbor je trgovoačko društvo – poduzeće, organizirano kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Ima tu cijela nauka zašto je to dobro, zašto nije, ali moj savjet je – kad je projekt spreman da počne primati novce, tada otvorite d.o.o.

Koda se odlučite, a pretpostavim oda ste se odlučili za d.o.o. – e tada počinje pravi život. Prve dječje bolesti. Prvi susret sa starijim klincem koji vam želi oteti omiljenu igračku. Tjeskoba zbog strogih teta u vrtiću i nove, teške, često neprijateljske okoline. Ali tad počinje i borba. Prve pobjede. I zadovoljstva zbog njih. I prve frustracije. U Hrvatskoj imamo  probleme koji će vam odmah postati jasniji. Kad ste mala – početnička firma – startup, okolina je vrlo neprijateljski raspoložena prema vama. Ne vjerujte pričama iz medija i obećanjima politike. Okolina je neprijateljska i to drastično neprijateljska. Propisi vam ne idu na ruku, procedure također. Sve je suprotno od onoga o čemu ste maštali, ali i dalje uspjeh nije nemoguć. Samo morate revidirati planove. Onaj 8.14.B mora brzo postati 8.15 a i verzija 9.0 već mora biti u razradi. Jer ni jedan plan ne preživi susret s neprijateljem ili bojišnicom. Pa tako neće ni vaš. Budite spremni na to, manje će boljeti. Iskoristite to što ste mali, brzi, zadržite optimizam i prilagodite se novoj situaciji.

Kada ste uvidjeli da je HITRO.HR  sinonim za sve drugo, osim za  brzo i učinkovito i kad ste odlučili potrošiti neplanirane novce na odvjetnika i biljžnika kako bi osnovali d.o.o., shvatite da ni bankarski sustav nije podešen tako da se u njega lako uklopi nova tvrtka. Tete na šalterima najčešće nemaju pojma o privremenim računima, uplatama osnivačkog uloga. Pa sve zbrljaju. I sve traje satima i danima. Čak i nama iskusnijijma, kojima na usluzi stoje privatni bankari, to zna potrajati. Osim ako niste kod mog bankara 🙂 Hvala Jurici! I odvjetnici griješe, pa morate sve ispočetka. Trgovački sud je posebna priča. Oni kao da ne žive na ovom svijetu. Ali welcome to the club 🙂 Šta, mislili ste da su to samo tehnikalije 🙂 He,he… dobro došli u svijet poduzetništva. Probajte se upoznati s dosadnim tehnikalijama i papirologijom, jer s njima ćete se družiti slijedećih godina. I više nego bi to željeli.

No, da vas ne demoraliziram i ne odbijem od polaska na putovanje. Sve se to da riješiti. Sve je to, kad jednom prođe, samo jedno lijepo iskustvo, koje kasnije nekim klincima – novacima – rookijima, prepričavate uz kavu. Kako ste morali firmu nazvati Mobilna Informatika a ne Salespod, ili Pametni upiti ili Šesto Čulo d.o.o. ili još neki naziv kojeg ćete se kasnije sramiti. Jer ga ni vi nećete moći zapamtiti. A morali ste ga dati vašem prvorođenom. Jer ste popixdili kad su vam treći puta vratili prijedlog. Pa ste firmu nazvali Što prolazi na trgovačkom d.o.o. Jer nikog nije briga što tržište koje napadate ne prepoznaje takve glupe nazive. Ali naš sud prepoznaje samo takve. Dokazano. No, sve je to jedno lijepo iskustvo, koje vas priprema za dalje, jer posao, vas kao novih poduzetnika, prestaje biti samo programiranje ili rad na vašem proizvodu. Posao postaje i rješavanje problema. Koje okolina, negostoljubiva kakva je – iz dana u dan, baca na vaša vrata.

Kad smo kod vrata, morate odrediti i koje će biti sjedište vaše nove tvrtke. Bakina soba? Neki iznajmljeni prostor? Prostor koji dijelite s nekim kolegama koji su već krenuli u poduzetništvo? Možda virtualni ured u kojem ćete samo primati poštu? Opcija je puno, raspitajte se i razmislite. Ako mislite trgovati ili raditi nešto drugo doli samo usluge, provjerite da li za taj prostor i tu djelatnost morate ishoditi MTU ( minimalno tehničke uvjete ). Proguglajte ili odite do nadležne općine, tamo postoji ured za sve, pa i za takve upite. No moj prijedlog je da guglate i sami se učite. Urede lokalne samouprave je IMHO, često bolje zaobići. Kao i sve ostale urede naše divne države. Osim ako vas ne pozovu pod prijetnjom sankcija 🙂 MTU je za neke djelatnosti obavezan i to je kao vozačka dozvola. Kad vas zaustavi policija, prvo ide “…vozačku i prometnu…” a kad dođe inspekcija, “… MTU i registraciju tvrtke …”. A dalje ide po zaslugama  🙂

Kad riješite registraciju tvrtke, odaberete banku i uplatite pa potom prebacite osnivački polog na račun za redovito poslovanje, prikupite dokumentaciju sa čudnim skraćenicama ( OIB, NKD i slično ) uredite E-bankarstvo ( nećete valjda nositi potpisane i požigane virmane tetama na šalter ) spremni ste za izbor knjigovođe. Kod knjigovodstva, najgori mogući način je tretirati to kao nužno zlo. Ma to su samo papiri, to ćemo već riješiti… često je jedna od glavnih grešaka poduzetnika – početnika. Knjigovodstvo je osnova za sve kasnije odluke i to morate dobro ustrojiti i prepustiti stručnjacima. I s njima komunicirajte. Puno i često. Pa vam se neće desiti, kao što se nama, iskusnim poslovnim ljudima, desilo s jednim projektom, kojeg smo malo “pustili iz vida”. Pa sad popravljamo štetu.

 

bookkeeping Kad sam kretao, osoba broj 3 koju sam zaposlio,  bila je knjigovođa. Jasno, radila je i sve uredske poslove, glumila tajnicu te bila multipraktik.  Ta osoba i danas radi kod mene i vodi računovodstvo za nekoliko mojih tvrtki. To je bio jedan od najboljih poteza, jer sad znam gdje mi je što, imam točne i pouzdane podatke i lakše donosim odluke. No, to si ne može svako priuštiti, zato se raspitajte i odaberite kvalitetan knjigovodstveni servis. Po mogućnosti po preporuci nekoga od kolega iz branše. Jer svaka branša ima svoje specifičnosti i teško ćete naći dobru uslugu u servisu koji vodi trgovine mješovitom robom ili klasične obrtnike – ako se bavite izradom aplikacija i planirate većinu proizvoda prodavati na svjetsko tržište, naplaćivati  u devizama i slično.

Sa žiro računom punim novaca ( uplata osnivačkog pologa od 20.000 kn je najčešća opcija kad se kreće s d.o.o. ) odabranim knjigovodstvenim servisom, registriranom tvrtkom glupog imena i poslovnom adresom možete krenuti. Napraviti prve vizitke 🙂 Početi trošiti teško zarađeni polog 🙂 Možete se i zaposliti u vaše malo preduzeće. Zaposliti i rođaka koji je dobio otkaz. Uplatiti i leasing za novi BMW. Što naivci često i učine. Ili početi pridobijati prve klijente, stjecati prve prihode? No o tome u slijedećem krugu. Ne brinite, nema devet krugova 🙂 Pa nije ovo pakao… ali može biti. Ovisi najviše o vama.

 

Vic koji objašnjava Šesto Čulo d.o.o. i logiku Trgovačkog suda – posebice u Zagrebu.

Dođu dvojica na sud i donesu papire za registraciju. Sutkinja, sva ozarena, veli… E, napokon inovativno i lijepo ime za novu tvrtku. ŠESTO ČULO d.o.o. Super. Svi dolaze sa nekim neinventivnim i dosadnim imenima poput Ivan i Marina d.o.o., Marković & Pavić, Matan i Jarani, pa sve neke skraćenice, imena djece, ali vi…, vi ste tako inovativni. Super.

Ok potpišite ovdje, ovdje potpisuje gospodin Ante Čulo a ovdje Zvonimir Šesto.

 

Autor: Saša Cvetojević

Izvor: poslovno.biz