“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

U ZICER-u održan prvi CEE unlimited Roadshow u Zagrebu

Jučer je u prostorijama ZICER-a održan CEE Unlimited Roadshow kojeg je organizirala Austrijska mreža poslovnih anđela – AAIA u suradnji sa Hrvatskom mrežom poslovnih anđela – CRANE.

Pozdravne govore dobrodošlice održali su direktor ZICER-a Frane ŠesnićLisa-Marie Fassl koordinatorica projekta CEE Unlimited te predsjednik CRANE-a Davorin Štetner.

U sklopu konferencije održan je i panel poduzetnika: “FROM ZERO TO HERO” na kojem su sudjelovali predsjednik CRANE-a Davorin Štetner i članovi upravnog odbora Hrvoje Prpić i Saša Cvetojević te Dawid Rylski iz Speedinvesta.

Glavna tema bilo je opisivanje trenutne startup situacije u Hrvatskoj te ideje kako bi se mogla poboljšati. Sam centar ZICER tome je značajno pridonio jer pod svojim krovom okuplja preko 100 hrvatskih startupova koji u takvoj okolini imaju priliku za suradnju, razmjenjivanje ideja i networking.

Zaključak je bio da Hrvatskoj trenutno nedostaje Venture Capital fondova pa je startupima teško doći do značajnijeg kapitala nakon što su osigurali investicije poslovnih anđela. Dawid iz Speedinvesta izrazio je želju za ulaganjem u Hrvatske startupove, no i sam je priznao da je startup zajednica ovdje još u začecima te će trebati proći još neko vrijeme kako bi se i VC fondovi mogli uključiti.

Na pitanje člana publike koje je glasilo otprilike ovako: “Trebaju li poslovni anđeli ulagati s ciljem ostvarivanja profita ili s ciljem social impacta?”

Članovi panela složili su se kako bi te dvije stvari trebalo odvojiti. Glavni cilj poslovnog anđela je ulaganje s ciljem ostvarivanja profita jer mu to omogućava daljnje ulaganje i pomaganje drugima kojima sredstva trebaju.

Za kraj programa održano je pitching natjecanje na kojem su sudjelovala 4 startupa (Luana, Res Maritimae, Marketers graphic i Floornap) koji su se borili za osvajanje prilike za pitchanje svoje ideje u Beču na “Investor Day 2019”.

Pobjednik ovog kruga natjecanja je Res Maritimae s novom vrstom life jacket-a koja omogućava duži ostanak u vodi, odbija napade morskih pasa te ima ugrađen GPS lokator kako bi spasilačka ekipa što prije locirala osobu u nevolji. Najzanimljiviji je dio ideje onaj o odbijanju napada morskih pasa, naime, Res Maritimae za to koristi otrov egzotične ribe koji morski psi, prema riječima pitchera, osjete na kilometar udaljenosti.Odgovori