“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Umjetnost kao investicija

Članovi Hrvatske mreže poslovnih anđela i investitora – CRANE okupili su se u prekrasnom Wyndham grand resortu u Novom Vinodolskom na još jednom meet-upu pod nazivom ”Umjetnost kao investicija”. Svoja iskustva i kolekcije članovima predstavili su Dora Hanžeković – Žuža, poznata hrvatska odvjetnica i predsjednica uprave društva Hanžeković i partneri te poznati hrvatski kolekcionar Marinko Sudac.

Kolekcija Hanžeković je svojim opsegom impozantna, a sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i 20. stoljeća te predstavlja jednu od najznačajnijih domaćih kolekcija. Dora Hanžeković – Žuža četvrta je generacija koja nastavlja brigu i proširivanje kolekcije. Marinko Sudac ima značajno međunarodno iskustvo u identifikaciji i pozicioniranju umjetnika i njihovih djela, a radovi iz njegove kolekcije izlagali su se u nekima od najprestižnijih muzeja svijeta poput Tate Moderna, bečkog Mumoka ili Ludwig muzeja u Budimpešti.

Umjetnost predstavlja jedno od atraktivnih područja za investicije, a poznati su brojni primjeri sindiciranih ulaganja gdje je više ulagača otkupljivalo cijele zbirke pojedinih autora. Ipak – zajedničko svima je ljubav prema umjetnosti te je upravo ona temelj za ulazak u svijet investicija u ovome području. Događaju je uz brojne poznate poduzetnike i investitore prisustvovao i veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Alan Bowman koji je istaknuo kako je ovo veoma važno područje jer se na ovaj način brojna djela spašavaju i kasnije budu dostupna javnosti.

„Kao i u posljednjih 15 godina CRANE okuplja vrhunske investitore kojima je zajednička glad za učenjem i novim područjima ulaganja. Zahvaljujemo Dori i Marinku na inspirativnim prezentacijama koje su vjerujem mnoge usmjerile i na ovo važno područje u budućnosti. Ujedno smo zahvalni i našoj članici Zvonimiri Orešar i njenom Wyndham Grand resortu koji su nam pružili zaista veliko gostoprimstvo. Po reakcijama članova ovo je bio pun pogodak.„ izjavio je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.Odgovori