“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

O nama

Hrvatska mreža poslovnih anđela i investitora – CRANE je neprofitna udruga koja okuplja privatne i institucijske investitore koji su zainteresirani za ulaganja u razne projekte i prilike. Krovna je i najstarija organizacija poslovnih anđela u Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih organizacija u Europi. Udruga je pokrenuta 2008. godine zajedničkom inicijativom nekoliko institucija te poznatih investitora Damira Sabola i Hrvoja Prpića. Članovi CRANE-a u hrvatske tvrtke uložili su značajne iznose privatnog kapitala. CRANE je uspješno lobirao i sudjelovao u kreiranju nekih od najvažnijih zakona o investiranju poput mogućnosti ulaganja u visoko rizične tvrtke od strane mirovinskih fondova te je  kreirao i stvarao hrvatski startup sustav od samih začetaka. Članovi CRANE-a vrlo su aktivni u promoviranju stvaranja boljeg poslovnog okruženja u Republici Hrvatskoj.
CRANE je član Europske mreže poslovnih anđela – EBAN sa sjedištem u Bruxellesu koja je vodeća svjetska organizacija ulagača u „Early stage“ tvrtke. Predsjednik CRANE-a Davorin Štetner obnašao je mandat člana Upravnog odbora EBAN-a u dva mandata (2018 – 2022). CRANE je nacionalni „lead“ član GBAN-a – Svjetske organizacije poslovnih anđela sa sjedištem u Washingtonu D.C.

Istaknute dužnosti članova CRANE-a

 • Savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović u Vijeću za gospodarska pitanja: Davorin Štetner (2015. – 2020.)
 • Savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića: Darko Cesar
 • EBAN – član Upravnog odbora: Davorin Štetner, predsjednik, izabran 3./2018.
 • Radna skupina za brandiranje Hrvatske Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović: Saša Cvetojević, član Upravnog odbora, imenovan 11./2018.
 • Tematsko inovacijsko vijeće Republike Hrvatske za promet: Davor Tremac, imenovan 12./2018.
 • Tematsko inovacijsko vijeće Republike Hrvatske za sigurnost: Davorin Štetner, predsjednik, imenovan 12./2018.

Tko su poslovni anđeli?

Poslovni anđeli (eng. business angels) su uspješni poduzetnici, uspješni lideri tvrtki/korporacija te imućni pojedinci koji su se dokazali u životu, a koje interesira ulaganje u inovativne startup ideje i tvrtke. Ulaganja se uvijek odvijaju na način da ulagač ulazi u vlasnički udio i pruža pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. Do sada se mnogo puta dogodilo da više investitora zajednički ulaže u jedan projekt kako bi lakše pratili svoju investiciju, a uvijek se odabire jedan lead investitor koji aktivnije sudjeluje u projektu u ime drugih. Poslovni anđeli su investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost poslovnih anđela jest “pametno financiranje” — pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata. U praksi startupi nakon ulaska poslovnog anđela u projekt dobivaju otvoreni put u sektor koji je poznat investitoru tako da preporučamo osnivačima da prije samog kontaktiranja investitora prouče malo područja u kojima je on ekspert. Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u sektore koje razumiju i u regiju koju poznaju. Najčešći razlozi zašto poslovni anđeli ulažu su profit, poticanje poduzetništva, poslovna aktivnost, ali i zabava u stvaranju nove vrijednosti! Okvirni raspon investicija članova Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE koji se dosada pokazao u praksi je od 10.000 – 150.000 Eur.

Kriteriji i proces selekcije

Kriteriji za odabir projekta i realizaciju investicije:

 • Kvalitetan opis projekta/poslovni plan/prezentacija
 • Snažan poduzetnik i kvalitetan tim
 • Snažan tržišni potencijal projekta/proizvoda
 • Omogućena suradnja — spremnost poduzetnika na uključenje poslovnog anđela
 • Realna evaluacija projekta prije investicije

Zašto CRANE?

Male i srednje tvrtke su pokretači hrvatskog gospodarstva: čine 99,4% svih registriranih tvrtki, zapošljavaju 64,7% svih zaposlenih, ostvaruju 44% BDP-a i 40,5% izvoza (Izvor: MINGORP, 2006). S druge strane, male i srednje tvrtke se suočavaju s problemom pokrivanja nedostatka kapitala, pogotovo u start-up fazi, budući da banke traže kolateralu, a fondovi rizičnog kapitala teže većim investicijama u kasnijoj, manje rizičnoj fazi poslovanja.

Mreža poslovnih anđela igra aktivnu ulogu u osiguravanju kapitala za početne faze projekata gdje je evidentan nedostatak kapitala kao alternativa plasmana drugim sredstvima financiranja te na taj način promicati razvoj poduzetništva.

Aktivnosti mreže poslovnih anđela:

 • Identifikacija potencijalnih projekata
 • Selekcija kvalitetnih projekata prema kriterijima za odabir projekata i interesima investitora
 • Organizacija predstavljanja selektiranih projekata poslovnim anđelima
 • Organiziranje edukacije mladih poduzetnika koji žele pokrenuti biznis(odabranih preko Angelsofta)
 • Organiziranje edukacije poslovnih anđela
 • Pomoć investitorima prilikom sindiciranja deal-ova
 • Suradnja sa EBAN — European Business Angel Network — mrežama poslovnih anđela u Europi i USA, te fondovima rizičnog kapitala (venture capital/private equity fondovima) u regiji i Europi
 • Suradnja sa raznim parterima, sveučilištima, institucijama i tvrtkama koje imaju interes razvoja malog i srednjeg inovativnog poduzetništva