“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Platforma za planiranje Farseer i SportsReact alat za razvoj refleksa pobjednici su AlgebraLab startup natjecanja

Članovi Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) aktivno su sudjelovali u izboru najboljih projekata 12. generacije startup inkubatora Algebra LAB-a na koji se prijavilo više od 120 timova, što predstavlja nikad veći interes u dugogodišnjoj tradiciji ovog inkubatorskog programa. Nakon sedam mjeseci inkubacijskog programa, na Final Pitchu pobijedili su timovi Fraseer i SportsReact.

Nagradu za best business case osvojio je projekt Farseer, platforma za planiranje i izvještavanje, što su kritične strateške aktivnosti upravljanja poslovanjem, a u većini tvrtki se obavljaju na godišnjoj ili polugodišnjoj razini u zastarjelim alatima i na temelju isključivo povijesnih podataka koji se prikupljaju i obrađuju ručno. Matija Nakić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Zrinko Dolić razvili su aplikaciju koja nudi jednostavno i logično sučelje koje omogućuje bottom-up i top-down planiranje, što proces financijskog planiranja i praćenja čini brzim i fleksibilnim.

Nagradu za najbolje izveden pitch na finalnom natjecanju dobio je projekt SportReact. Razvoj reakcije i kognitivnih sposobnosti kao što su fokus, koncentracija važni su faktori u razvoju djece, ali i ključne odlike vrhunskih sportaša. Anto Širić, Ivan Josipović, Aleksandar Pupac stoje iza SportReacta, IoT sustava inteligentnih senzora povezanih s mobilnom aplikacijom koji se koriste za razvoj koordinacije i refleksa sportaša.

 

Ostali startup projekti 12. generacije inkubatora Algebra LAB-a koji su sudjelovali u finalu su:

Canvas 

Kreiranje multi-player video igara nije nimalo jednostavna što može potvrditi svaki developer koji se uhvatio u koštac s time. Stoga su Krševan Štorić i Valentino Vukelić osmislili Haste Networking – tehničko rješenje koje će omogućiti svima s bazičnim znanjem programiranja video igara da se bez straha ubace u područje izrade multi-player igara.

 

Nuotwo

Kako urbana područja pretvoriti u šume zna dvojac Marko Brkljačić i Iva Soža koji su osmislili  Nuotwo – fotobioreaktorske panele koji se jednostavno montiraju na zid unutar bilo koje građevine (dom, ured, poslovna zgrada) te mikrobiološkim putem fiksiraju ugljični dioksid i metan iz zraka te ih pretvaraju u kisik i biomasu.

 

Viibes 

Koliko puta ste bili na festivalu ili koncertu i gubili dragocjeno  vrijeme čekajući u redu za hranu, piće ili toalet? Srećom tu je Viibes – ultimativna mobilna aplikacija koja će biti spas svakom posjetiocu festivala iza koje stoje Jermaine Bowley i Marko Marinović. Preko Viibes aplikacije posjetioci mogu kupiti ulaznicu za bilo koji festival, naručiti hranu i piće bez čekanja u redu, bukirati transfere i smještaj, saznati gdje su im prijatelji i još mnogo toga. 

 

Velebit AI

Vrlo kratkoročna prognoza koristan je prognostički koncept čiji je cilj da s velikom točnošću daje uvid u meteorološke prilike za sljedećih nekoliko sati. Davor Aničić, Ivan Borko, Tomislav Levanić, Bartol Freškura i Mladen Fernežir donose nam Velebit AI – nezamjenjiv sustav za kratkoročnu prognozu koja je izuzetno korisna u pružanju pravovremenog upozorenja kod promjenjivih atmosferskih prilika kao i u kriznim situacijama poput gašenja požara ili obrane od poplava.

 

Rukoplastika

Šesteročlani tim gamera, Hrvoje Kovač, Juraj Babić, Frane Pamuković, Ante Žeravica, Borna Kapusta i Nikša Pamuković,  specijalizira se za izradu kompjuterskih pomagala za ljude s amputacijom ili deformitetom, kao i za one koji boluju od posljedica moždanog udara ili nekih neurodegenerativnih bolesti. Koristeći CT snimke i tehnologiju za 3D printanje dizajniraju i projektiraju nove vrste personaliziranih kontrolera i joystickova.

 Odgovori