“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Potičemo poduzetništvo od najranije dobi!

Jučer je u OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički predstavljen novi nacionalni projekt pod nazivom Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda, na čijem je predstavljanju sudjelovao i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner.

Riječ je o projektu kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provode ga Institut PAR (Poslovna akademija Rijeka) za cjeloživotno učenje te OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Svrha projekta je poticanjem učenja poduzetništva od najranije dobi omogućiti mladima stjecanje poduzetničkih vještina. Učenicima se pruža mogućnost stvaranja sigurnog i poticajnog okruženja u kojem će svi moći predlagati svoje ideje, isprobavati svoja rješenja, oblikovati proizvode i usluge te ih testirati u realnom svijetu tržišta.

U sklopu predstavljanja projekta učenici OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički i OŠ Zlatar Bistrice osim izložbe raznih rukotvorina koje su samostalno kreirali, demonstrirali su i rad nove aplikacije EPUZ, prilagođene za pametne telefone i tablete.  Ime aplikacije akronim je za uslugu (e-Poslovanje učeničkih zadruga) za koju je u planu ponuditi je svim hrvatskim učeničkim zadrugama koje djeluju u osnovnim i srednjim školama, a ima ih više od 500.

“Zahvaljujući najavljenom angažmanu i participaciji Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske poljoprivredne komore osigurat će se dugoročna održivost i provedivost ovog projekta koji predstavlja novi iskorak u promicanju i razvijanju poduzetničkih i financijskih kompetencija naših učenika”, navodi ravnatelj OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Zdenko Kobeščak.

Projekt je podržao i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji smatra izrazito važnim poticati poduzetništvo od najranije dobi te graditi poslovnu mrežu poput “obitelji” koja će zajedno djelovati i podizati poslovanje na novu razinu.

“Hrvatska ima svijetlu budućnost! Danas sam je vidio! Veliko zadovoljstvo bilo je vidjeti agilnog ravnatelja Zdenka Kobeščaka kako prezentira projekt ‘Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda’ u kojem djeca već od osnovne škole rade svoje poslovne projekte. Razvili su svoju prodajnu aplikaciju, na brainstorming sastancima u pola sata iznose 135 ideja od kojih nekoliko i realiziraju, imaju svoj radio, tv studio, “učionicu u oblaku”, uključeni su u Croatian Makers… Sami učenici prezentirali su projekte. Oduševljen sam razinom prezentacije i ozbiljnosti. Sretan sam jer ispod vidljive površine hrvatske negativnosti razvija se sasvim nova Hrvatska! To je Hrvatska kakvu želim i koja će za 10 godina bitno popraviti stvari za koje se danas borimo!”, izjavio je predsjednik CRANE-a Davorin Štetner.Odgovori