“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Startup srijeda: Paušalni obrti zainteresirali više od 300 sudionika!

Jučerašnja Startup srijeda u organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) s temom “Paušalni obrti i investicije” u HOK-u je okupila više od 300 sudionika.

 

Događaj su otvorili predsjednik CRANE-a Davorin Štetner i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec koji su ponudili potporu uz savjetodavnu službu i pomoć putem prenošenja znanja i kontakata za uvod u svijet biznisa.

 

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navela je prednosti paušalnih obrta te istaknula jednostavnost registracije i unošenja promjena unutar obrta putem aplikacije eObrt, niže troškove osnivanja u iznosu od 50 kn i objasnila kako HOK može pomoći prilikom otvaranja paušalnog obrta. Osvrnula se i na uvjete koji moraju biti ispunjeni za paušalno oporezivanje te na plaćanje manjih doprinosa od ostalih. Pozvala je sve da se upoznaju sa zakonima i promjenama koje se redovito objavljuju na njihovim stranicama, te na korištenje savjetodavne službe HOK-a.

Sudionici panel rasprave, član Upravnog odbora CRANE-a Saša Cvetojević, prethodno spomenuta Đurđica Mostarčić te freelancer Tomislav Veg, raspravili su o pitanju je li jednostavnost poslovanja važnija od porezne presije. Veg navodi da su manji troškovi i jednostavnost osnivanja bili presudni u odabiru otvaranja obrta u odnosu na j.d.o.o. Također, većina bi se prisutnih, koja razmišlja o pokretanju svog posla, prije odlučila za obrt. Mostarčić ističe kako postoje i zlouporabe paušala, međutim, iz HOK-a ne očekuju limite niti planiraju uvođenje dodatnih obrazaca. Ako robu nabavljate iz inozemstva, kao paušalista niste dužni evidentirati troškove, već tu robu možete kupiti kao fizička osoba. Isto tako, godišnji limit za neplaćanje PDV-a prilikom stjecanja nekog dobra, iznosi 170.000 kn. Cvetojević, kao poslovni anđeo, istaknuo je kako je prilikom otvaranja vlastitog obrta važno imati “poduzetnički put” te “…biti svjestan da je ulaskom u sustav obrta jedino siguran trošak, koji je kod paušala znatno manji”.

 

Sudionici Startup srijede imali su priliku čuti i osnivača startupa Ferrodus, Vedrana Presečkog, pobjednika Startup Bjelovar 2018 natjecanja, koji je predstavio svoje već uspješno poslovanje te odgovorio na pitanja predsjednika CRANE-a Davorina Štetnera o mogućim problemima s birokracijom prilikom izvoza, prednostima manje sredine iz koje je sve pokrenuto te koliko mu je pobjeda na Startup Bjelovar 2018 natjecanju pomogla u razvoju.

 

Za kraj, predstavila su se i tri startupa koji su pitchali svoje ideje i projekte. Led su probili EazyOil, koji su osmislili sustav automatske naplate goriva i prezentirali gledišta sa strane kupaca i sa strane benzinskih postaja, naveli probleme te poslovni model. Mundus je predstavio pametnu društvenu igru te su se pohvalili suradnjom s 48 škola u Hrvatskoj, ali i s Australijom i Novim Zelandom. Održan je i pitch startupa BikePin koji su izradili uređaj za praćenje bicikala u cilju sprječavanja krađa bicikala te povećanja broja pronađenih.Odgovori