“Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.”
“To be an entrepreneur means to live a few years in a way that nobody wants in order to spend the rest of your life in a way that most can’t.”

Velikom gala večerom CRANE proslavio 11 godina investiranja!

Svečanom večerom koja se održala u petak u zagrebačkom Westinu, Hrvatska mreža poslovnih anđela – CRANE proslavila je 11 godina djelovanja i investiranja u startupe. Članovi CRANE-a dosad su u hrvatske startupe investirali preko 40 milijuna kuna. Večera se održala pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE Davorin Štetner u pozdravnom govoru je naglasio: Zašto su poslovni anđeli vrijedni svakome društvu? Upravo zato jer su oni zaradili svoj novac, a zaraditi novac u mjeri da ga možeš investirati dalje uz nesebični angažman da pomogneš mladim poduzetnicima je velika sposobnost. Podsjetit ću – poslovni anđeli u Hrvatskoj nemaju nikakvih poreznih olakšica za ulaganja, nemamo poticaja i matchiranja, ali to nas nije spriječilo da u posljednjih 11 godina investiramo preko 40 milijuna kuna u brojne startupe. I upravo zato mi je drago da je CRANE prepoznat u našem društvu.”

Svečanosti je nazočilo preko stotinu uglednih gostiju i uzvanika između ostalih i izaslanik Predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović te predsjednik Hrvatskih izvoznika i Končar elektroindustrije Darinko Bago, ministri Darko Horvat koji je ujedno obnašao dužnost izaslanika Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Marko Pavić,  veleposlanici SAD-a Robert Kohorst, Izraela Ilan Mor, Velike Britanije Andrew Dalgleish i Italije Adriano Chiodi Cianfarani. CRANE je iz Cambridgea došao podržati i jedan od najaktivnijih poslovnih anđela svijeta te ujedno i predsjednik Europskih poslovnih anđela EBAN – Peter Cowley. U ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića svečanosti je prisustvovala pročelnica odjela za gospodarstvo Mirka Jozić. Na svečanosti su bili i predsjednici Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec te Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Večeru su obilježili i poduzetnici i investitori poput brojnih članova CRANE-a između ostalih i Hrvoja Prpića, Davora Tremca, Adriana Ježine te Kristine Ercegović, predsjednice Women in Adria Ivane Matić, Vuka Vukovića, državnih tajnika Nataše Mikuš – Žigman i Marija Antonića, savjetnika Predsjednika Vlade Tomislava Pokaza, savjetnika Predsjednice RH Mirjane Hrge i Marka Jurčića te mnogih drugih.

Inspirativan govor imala je Amerikanka Allyson Renaau – majka 11-tero djece koja je završila Harvard te između ostalog radila u NASA-i. 

Tijekom večere dodijeljena su posebna priznanja za promociju poduzetništva i startup ekosistema. Priznanja su dobili: Jonathan Cooper i Hrvoje Prpić kao jedni od idejnih začetnika CRANE-a, ministar Marko Pavić, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Gradski ured za gospodarstvo grada Zagreba, Veleposlanstva SAD-a, UK-a, Izraela i Švedske te veleposlanici Robert Kohorst, Ilan Mor, Andrew Dalgleish. Posebno važna priznanja primili su novinarka Nove TV Sanja Vištica, Boris Miščević s RTL-a te jedini hrvatski dnevni poslovni list Poslovni dnevnik. Uz navedene nagrade posebna priznanja naknadno će primiti kolumnist Index.hr-a Marko Repecki, poslovni tjednik LIDER te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Više informacija: info@crane.hr
Fotografije: Iva LulićOdgovori